Over Art Root Collective

Ons collectief is een plek waar jonge muzikanten, nieuwkomers en jongeren die in NL zijn geboren, samenkomen om hun creativiteit te ontdekken, hun vaardigheden te ontwikkelen en betekenisvolle verbindingen te maken via de gedeelde passie voor muziek.

Onze projecten zijn een broedplaats voor originele en rake creaties, persoonlijke en artistieke ontwikkeling gebaseerd op wederzijds respect, begrip, vriendschap en steun. We bieden een verscheidenheid aan muzikale programma's, waaronder een zomerkamp, workshops, een training, jamsessies, intensieve projecten en stages.

Onze
Visie

Art Root Collective werkt vanuit de verbindende kracht van muziek en faciliteert veilige ontmoet- en ontwikkelplekken waar nieuwkomers en mensen die in Nederland geboren zijn samen muziek kunnen ervaren, spelen en creëren. We zijn ons bewust dat alles met elkaar verbonden is, of zoals in ons eerste project door deelnemers beschreven: “Between us the roots are different, but all rooted in the same earth.” Onze manier van werken speelt daarop in: we werken niet statisch maar in dialoog met de deelnemers en betrekken ‘de buitenwereld’  bij ‘de binnenwereld’ van Art Root projecten.

Door in gesprek te gaan en door het vieren van verschil en verbindingen tijdens onze projecten creëren we een plek waar mensen labels en bijbehorende laagjes los kunnen laten, zichzelf kunnen zijn en elkaar en hun omgeving met een open blik kunnen ontmoeten

Zo
begon
het

Het was de zomer van 2017 toen een groep van 20 jongeren, allen met een verschillende achtergrond, taal en verhaal samenkwamen in Akoesticum vanuit die ene passie, muziek!

Het was de zomer van 2017 toen een groep van 20 jongeren, allen met een verschillende achtergrond, taal en verhaal samenkwamen in Akoesticum vanuit die ene passie, muziek!De groep bestond uit een mix van nieuwkomers en jongeren die in NL geboren zijn. Na een aantal uren ontstond een familiaire sfeer waarin iedereen het gevoel had elkaar al jaren te kennen. Tijdens het intensieve maakproces ontstonden de meest verrassende, rake en poëtische composities. Nog geen 5 dagen later presenteerden we onze nieuwe muziek in een knallend eindconcert op het Grachtenfestival!

Een transformatief groepsproces waarin alle sprankelende eigenheid van de groepsleden samen de unieke klank creëerde van… Tja.. Hoe heten we eigenlijk?

De naam Art Root Collective komt uit een gedicht dat geschreven werd tijdens deze allereerste Intensive.

In each heart there is light and darkness
Let the darkness disappear like a melody,
flying like a peace bird
That is why we are here,
playing melodies and harmonies
Dance for freedom
Between us the roots are different,
but all rooted in the same earth
Turning and turning on its rhythm

Deze eerste Intensive week was een pilot en een samenwerking tussen De Nederlandse Fluit Academie, stichting de Vrolijkheid en workshopleiders Geerte de Koe, Maaike van der Linde en Kay Ramati. Het was op artistiek en sociaal niveau zo’n succes, dat het voor ons en de deelnemers ondenkbaar was om het hierbij te laten: Art Root Collective was geboren!

Team

Kay Ramati
Workshopleider

Kay Ramati studeerde jazz basgitaar aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn interesse voor mens en cultuur uit zich in zijn muzikale activiteiten. Kay heeft op verschillende asielzoekerscentra kunstprojecten opgezet en muzieklessen en workshops gegeven. Improvisatie is altijd een belangrijk aspect geweest in Kay’s spel. Kay is bij Art Root betrokken als sessieleider in de Intensive en Art Root Open. Het mooiste in deze sessies vindt hij de verwondering van de spelers die voor het eerst ontdekken wat er kan ontstaan als je een collectieve inspanning maakt om ter plekke nieuwe muziek te creëren.

Mostafa Betaree
Productieleider

Mostafa is productiemanager bij Art Root Collective, trainer en programmacoördinator in vluchtelingenkampen in Nederland bij de organisatie Vrolijkheid. Mostafa is een dubbele vluchteling, een immigrant, mensenrechtenverdediger en artivist UN OHCHR Voormalig minderheidswerker. Muzikant, dichter, choreograaf, filmmaker en fotograaf. Hij wijdde zich aan de rechten van mensen, minderheden en vluchtelingen. Momenteel blijft hij bijdragen aan sociale cohesie door het organiseren van vele projecten voor minderheden en vluchtelingen in Nederland en verschillende landen.

Bouchra el Khannoussi
PR/Marketing

Bouchra houdt zich bezig met de interne en externe communicatie van het collectief. Graag zet zij haar expertise in om de waarde van ARC te laten zien en wat het betekent voor de belanghebbenden. Haar doel is om de juiste mix van communicatiemiddelen in te zetten om een uniformiteit en een professionaliteit in uitstraling te realiseren.

Geerte de Koe
Artistiek leider & workshopleider

Geerte is violist en één van de grondleggers van Art Root Collective. Samen met Maaike van der Linde heeft ze de Artistieke Leiding. Met het team en het collectief geeft ze vorm aan de Art Root projecten en de langere lijnen binnen de organisatie, zowel aan de tekentafel als op de vloer, als workshopleider van Intensive, Circle en coach.

Tara Reece
Workshopleider en Coördinator Open

Tara is zangeres en geïnteresseerd in de rol van de stem als instrument en iets wat ons op fysiek niveau met elkaar kan verbinden. Ze speelt met deze kwaliteit van de stem in haar trio Ti Si Ti en haar koor Singing Club of Rotterdam. Sinds ze in 2021 heeft meegedaan aan de Art Root Intensive is haar rol binnen Art Root organisch gaan groeien tot projectleider en workshopleider van de Art Root Open.

Caco Verhees
Workshopleider

Caco combineert in haar rol als jamsessie leider, haar conservatorium achtergrond met haar jarenlange ervaring in de NGO wereld. Ze werkt dolgraag in een setting met een regenboog aan mensen, en combineert het liefst de kunsten met een maatschappelijk doel. Verder speelt ze contrabas in een 15-koppige salsaband.

Maaike van der Linde
Artistiek leider & workshopleider

Maaike is fluitist, heeft samen met Geerte de artistieke leiding bij Art Root Collective en is workshopleider van Intensive en Circle. Het mooiste aan Art Root Collective vindt ze al die verschillende mensen die ze ontmoet, iedereen met een eigen verhaal en muzikale stem. Ze geniet van de exotische mix van muzikale stijlen die bij elkaar komen en de nieuwe muziek die samen wordt gecreëerd.

Jet Gardner
Zakelijke leiding

Jet is zakelijk leider van Art Root Collective. Een plek die haar aanspreekt op meerdere vlakken. Het initiatief maakt connecties waar deze soms met woorden niet dezelfde diepgang vinden. Het maken van muziek zorgt voor deze verbondenheid en dat vind ze bijzonder! Dat ze er met het team voor kan zorgen dat dit kan blijven bestaan is mede hierom belangrijk en daar maakt ze zich hard voor. Ze geniet van de unieke projecten die ontstaan en de mensen die aan de projecten deelnemen.

Bestuur

Mieke Koldewee functie
Voorzitter
Theo Andriessen
Penningmeester
Jerry Mac- Donald
Secretaris